Binnen 24uur een offerte afspraak.         Persoonlijk contact.          Voor ZZper, Partikulier en Aannemer.
Natuurlijk leem..

We moeten het er toch over hebben;


De nadelen;

In ons interieur krijg je te maken met de eigenzinnige eigenschappen van leem, waaronder de kwetsbaarheid. Het beschadigt makkelijk door stoten of herhaaldelijk schuren van bijvoorbeeld een snoer van een stofzuiger langs een hoek. Kinderen op een driewieler die botsen tegen de muur of een stoel die met regelmaat tegen de muur geschoven wordt bij het opstaan van tafel. Leemstuc of leemverf is niet “schrobbaar” en bij vlekken kun je het niet afnemen met een nat doekje.Leem kan niet tegen spatwater en is dus niet buiten of in een douchecel of achter een aanrecht en fornuis te gebruiken.Het is dus verstandig om goed na te denken of het materiaal bij je smaak, gewoontes en leefomstandigheden past. Leem is een keuze, maar wel een die je behalve nadelen ook grote voordelen schenkt!


De voordelen :

- Natuurlijke kleuren met structuur

Weliswaar een beperkt aantal kleuren maar wel kleuren met een zachte intensiteit die welhaast voor elkaar gemaakt zijn om samen te gebruiken. Kleuren die door hun structuur en matheid mee veranderen met het licht : ochtendlicht, daglicht, avondrood en kunstlicht.

Leem is niet glad maar altijd met een lichte tot grove structuur. Door de kleur heen zie je altijd de kleur van de steentjes die erin zitten, wat de afwerking tekening geeft.

- Binnenklimaat (vocht-accumulatie)

Leem is dampopen, het kan waterdamp opnemen. Bij voldoende leemmassa en spreiding door de ruimte kan de leemwand leefvocht (adem, transpireren, koken, douchen, etc) opnemen en weer afstaan op het moment dat de lucht droog is. Zo leeft je in een gezonde contante luchtvochtigheid. Door de meeste mensen wordt dit ervaring als zeer prettig en comfortabel. Veel luchtjes worden op die manier ook door de leem opgenomen.

- Warmte (warmte-accumulatie)

Leem voelt in de winter warm en in de zomer koel. Het slaat warmte op en straalt dat daarna uit als het koeler wordt. Het wordt dan ook vaak gebruik bij wandverwarming.

De beleving van warmte is met relatief droge lucht door de leem vaak aangenamer dan bij vochtige lucht. Daarom is in mediterrane landen de warmte veel draaglijker dan in ons eigen vochtige land.

- Akoestiek (demping en nagalmreductie)

Leem is een poreus materiaal en daarom verdwijnt een deel van het geluid in een wand met daarop voldoende leemmassa. Maar het kan ook met de Tierrafino T-Paint Leemverf, die zo grof van structuur is, dat de nagalm in de kamer “gebroken” wordt zodat het lijkt alsof de kamer is gestoffeerd.

- Natuurlijk, ecologisch en herbruikbaar materiaal

Al besproken, maar een voordeel is natuurlijk ook dat de winning erg energiespaarzaam gebeurt, waardoor je een bijdrage levert aan het verminderen van CO2 uitstoot. En ook omdat er geen oplosmiddelen of anderen chemicaliën in zitten.

Schoon werken met leem is erg plezierig omdat :

- leem niet bijt in de huid van je handen.

- het niet stinkt.

- je leemresten niet bij het Chemisch Afval hoeft te deponeren, maar kan verstrooien in je tuin.

- Leemstuc is geduldig. Het blijft in de ton verwerkbaar, ook na een dag of twee (of drie)


Ben je geïnteresseerd in leem in jouw woning of op jouw werkplek?


Wil je zelf aan de gang met leem? Leuk! We ondersteunen je graag (als jij dat wilt) en komen U opstarten en adviseren op uw eigen leem klus, hoe leuk is dat!

Mail of bel ons gerust

modern / landelijk

eiken gebinten met grofgesponsd leem werk is zker een hele mooie afwerking maar ook een warme accentmuur in een strakke moderne woning is zeker op zijn plaats.

Kleuren

De basisleem is in 3 kleuren en 2 soorten grofheid leverbaar ook kan er optioneel stro aan toe gevoegd worden voor een extra rustieke uitstraling.

Zelf doen?

Wil je zelf aan de gang met leem? Leuk! We ondersteunen je graag (als jij dat wilt) en komen U opstarten en adviseren op uw eigen leem klus, hoe leuk is dat!